Kitaptan Uyarlanmış Başarılı Bazı Filmler

 

Geçmişten günümüze kitaplardan uyarlanan filmleri çoğunlukla hayranlık içinde izleriz. Daha önce kitabını okuduğumuz bir film izlerken büyük bir haz verir. Kitaplar iç dünyamızın keşfine yolculukta, düşünce tarzımızın değişmesinde büyük rol oynarlar. Yapımcılar ve yönetmenler tarafından ise sinemaya uyarlandığında onların hayal gücünden kesitler izleriz.

Bu anlamda şimdiye kadar kitaplardan uyarlanmış en iyi filmlerin listesini siz izleyicilere sunarım…

No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok)

A Scanner Darkly (Karanlığı Taramak)

The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği)

The Perks of Being a Wallflower (Saksı Olmanın Faydaları)

Guguık Kuşu


--No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok)

Bir başyapıt olarak kabul edilen İhtiyarlara Yer Yok, Joel ve Ethan Coen tarafından beyaz perdeye uyarlanmış ve 4 farklı dalda Oscar ödülü almaya hak kazanmış bir film. Bir Vietnam gazisi olan Llewelyn Moss, olay yerinde bulduğu bir çantayı almasıyla başını çok büyük belaya sokar. 

Kendisini bir anda uyuşturucu ticaretinin ortasında bulan Moss peşinde bir kiralık katil olduğunu öğrenir olayların içerisine istemese de masum insanları karıştırır. Yönetmenler, filmi Cormac McCarthy tarafından yazılmış kitaba son derece sadık kalarak beyaz perdeye taşımış. 

 

--A Scanner Darkly (Karanlığı Taramak)

Son derece güçlü bir kadroya ve ilginç bir konuya sahip olan A Scanner Darkly, Philip K. Dick tarafından yazılmış ve aynı adla beyazperdeye taşınmış bir eser. 2006 yılında çıkan bu filmin yönetmen koltuğunda ise Richard Linklater oturuyor. 

Film, bir yeraltı dedektifi olarak çalışan Bob Arctor’un yaşadığı olayları konu alıyor. Bob, büyük bir uyuşturucu çetesini çökertmek için başka bir küçük uyuşturucu örgütüyle çalışmaya başlıyor ve zamanla şizofrenik belirtiler göstermeye başlıyor. Çok geçmeden Bob, kendisiyle aynı kimliğe sahip birden fazla insanın olduğunu öğreniyor. 

 

--The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği)

Anthony Hopkins’in üstün oyunculuk yeteneklerini sergilediği bu filmin kitaptan uyarlama olduğunu biliyor muydunuz? Thomas Harris’in yazmış oldu aynı adlı kitaptan esinlenilen bu film, Jonathan Demme tarafından son derece sadık bir şekilde beyaz perdeye uyarlanmış.

FBI ajanı Claris Starling, diğer FBI ajanlarının derisini yüzerek onları katleden bir seri katilin peşine düşer ve karşılaştığı olaylar son derece sarsıcıdır. Artık kült bir yapım haline gelen bu film, öyle can alıcı sahnelere sahip ki, oyuncuların göstermiş olduğu performanslara siz de çok şaşıracaksınız. 

 

--The Perks of Being a Wallflower (Saksı Olmanın Faydaları)

 

1999 yılında Stephen Chbosky tarafından yayınlanan bu kitap, çok geçmeden bütün gençlerin favori kitabı haline geldi. Saksı Olmanın Faydaları, 2013 yılında beyaz perdeye yine kitabın yazarı tarafından beyaz perdeye taşındı. 

Film, ergenlik yıllarında zorbalığa ve ilgisizliğe maruz kalan genç Charlie’nin yaşadığı zorlukları konu alıyor. Chbosky, gençlerin düştüğü uyuşturucu batağını ve insanların bu yüzden verdiği kayıpları güzel bir dille hem seyirciye hem de okuyucuya aktarmayı başarmış. 

 

--Guguk Kuşu – 1975

Guguk kuşu filmi dramatik bir filmdir. Filmde akıl hastası rolü yapıp güvenlik önlemleri diğerlerine göre az olan akıl hastanesine sevk edilmiş mahkumun yaşadığı ve geçirdiği zamanları konu almaktadır.

Guguk Kuşu, temelde özgürlük ve bunu tahakküm altına almak isteyenler arasındaki keskin ve sıcak mücadeleyi anlatır. ... Dişi guguk kuşu doğada yumurtalarını başka bir kuşun yumurtalarının yanına bırakır. Bunun için seçtiği bir yuvayı uzun süre gözetler.

 

iYİ SEYİRLERRRR!

Yorumlar

Popüler Yayınlar